Varför misslyckas så ofta företag och fastighetsägare att skaffa en bra städfirma? #3

Orimliga förväntningar

Många kunder som gör upphandling av städentreprenader har orimliga förväntningar och tänker sig att priset genom ofta genomförda upphandlingar ska sänka priset. Varför? Inom många branscher har, de facto, priserna sjunkit över tid. så är fallet till ex inom elektroniksektorn.
Hur skiljer sig tjänstesektorn från tillverkningsindustrin?
Ja inom industrin har man kunnat rationalisera genom effektivare logistik, billigare inköp av material och delar och användning av maskiner och robotar..
Men ännu kan inte robotar städa!! Det betyder att det i en tjänstesektor som Städ, bara går att rationalisera i ganska begränsad utsträckning genom effektivare redskap, effektivare metodik och bra städmaterial som till exempel microfiber.
God utbildning av personalen är också en viktig faktor. Professionella städare kan städa snabbt, effektivt, ergonomiskt och med hög kvalitet.

Dock är det ju så, att personalkostnaden är den allt överskuggande utgiftsposten för städföretag.
Personal får årliga lönepåslag genom avtalsförhandlingar vilket ju är fullständigt normalt i alla branscher men att då förvänta ständigt sjunkande priser i en tjänstesektor är inte logiskt.

Man ska vara medveten om att om man som kund accepterar et väldigt lågt pris är det sannolikt någon annan som får betala för det genom att entreprenören fuskar någonstans i processen.

Anlita inte fuskare

Idag fick jag följande reklam med mailen:

Det var ett bolag som marknadsförde sig enligt nedanstående

Vi har lättlastbilar och kan hjälpa till runt hela Stockholm, Uppsala, Norrtälje och Södertälje.

Priser
Två flyttgubbar + lastbil  =  499 kr per tim inkl Moms.
En b-chaufför utan lastbil = 170 kr per tim inkl moms.
En flyttgubbe/bärhjälp = 150 kr per tim inkl moms.
Vi kan även ta fastpris det bara höra av er.

Städare
Vi har svensk talande städare med många års bakgrund av städ och bil. Som även kan hålla kundkontakt för endast 160 kr per tim. Finns även miljöcertifikat vid förfrågan.

Vi jobbar även inom bygg ifall ni behöver hyra bygg personal för mindre kostnad tex målare cirka 250 kr per tim (omvänd moms) kan även ta fasta arbeten då  kommer vi ut lämnar offert.

Hur kan man erbjuda till exempels städhjälp för SEK 160 inkl moms?
En städare med lön enligt kollektivavtal kostar ”naken” ca 225-235 SEK/ timme.
Dessa priser innebär att man med löner skatter eller svartjobb.
Att anlita bolag med så låga löner innebär att man understödjer ett omoralsikt utnyttjande av utsatta människor som får jobba till svältlön!

Varför misslyckas så ofta företag och fastighetsägare att skaffa en bra städfirma? #2

Priset, priset, priset! Man stirrar sig blind på lägsta pris. Men är lägsta pris detsamma som billigast? Nej! Varför inte?

Om man p.g.a att man accepterat ett för lågt pris får klagomål, ständiga uppföljningsmöten och täta nya upphandlingar, behöver man ta in i kalkylen vad detta kostar i personalkostnader, trivsel och irritation. För att inte tala om ökat slitage på golv och ökade kostnader för storstädning. Städning är en TJÄNST som utförs av en människa. Man kan därför inte förvänta att det över tid ska bli billigare.

Ber om ursäkt för ”halväcklig” bild men en kund betalar fullt pris för en städfrekvens som inte levereras. Och då hinner det bli så här smutsigt.

Varför misslyckas företag o fastighetsägare att anlita ett bra städbolag?

Ja varför ska det vara så svårt att få tag på en bra städfirma?

För någon vecka sen blev jag uppringd av chefen för ett mindre familjeägt fastighetsbolag och i samtalet sa hon att de säkert haft, något överdrivet, 10 städfirmor på lika många år!!

Detta kostar väldigt mycket pengar tid och ansträngning alldeles i onödan. Under mina år i branschen har jag sett att problem som dessa i första hand beror på två orsaker. (#2 i nästa post)

1/ Den som gör offertunderlaget och kravscpecifikationen har bristande kunskaper i städteknik, metodik, material mm. Detta gäller även branschmänniskor som jobbar professionellt med fastighetsförvaltning och offentlig upphandling.
Men ”städa kan väl alla?”
JA ett vardagsrum där hemma klarar säkert 90 % att städa på ett någorlunda bra sätt. MEN, professionell lokalvård handlar om att kunna städa snabbt, bra och ergonomiskt. Man behöver kunna läsa och förstå ganska komplicerade städinstruktioner på många objekt.

I underlaget där städfirmorna ska lämna priser och andra uppgifter saknas ALLTID de viktigaste nyckeltalen för att man som kund ska kunna göra en rättvisande bedömning av vilket bolag som är mest ekonomiskt fördelaktigt. Bilden visar gruskorn på trappsteg av marmor som skulle vara nystädade. 

Läs mer i övrig info på denna webbsida om hur vi kan hjälpa er med er upphandling och kvalitetssäkring.

#städning #trappstädning #lokalvård #städfirma #städbolag

Bilden visar ”nystädad” marmotrappa i ett trapphus.

Vad tjänar Ni på att anlita våra tjänster?

Behöver Ni anlita en städentreprenör? Känns det jobbigt eftersom det är svårt att veta hur och om ni får tag på någon seriös aktör.

Vi ser till att ni får en professionell upphandling med seriösa anbudsgivare. Vi kan dessutom göra hela jobbet från behovsanalys, offertunderlag och urval av entreprenörer GRATIS!

Med mer än 30 år i branschen vet vi hur vi utformar ett korrekt anbudsunderlag och vi har dessutom kontakt med företag som vi vet att våra kunder kan lita på om de blir utvalda att skriva kontrakt.

Är ni osäkra på om ni får det ni betalar för av nuvarande städfirma?

Tyvärr, tyvärr så är den sorgliga sanningen att med kanske 99% säkerhet, kan vi garantera att ni INTE får allt gjort som står i kravspecifikation och avtal. Vi baserar det på de två senaste årens konsultarbete med just kvalitetskontroller av utfört städarbete som underlag. På ren svenska blir de flesta företag grundlurade.

Hur kommer det sig? Helt enkelt för att de flesta som sköter städupphandling inte har ingående kunskaper i hur branschen och yrket fungerar. Man har heller inga eller bristande rutiner när det gäller uppföljning av utfört arbete. vi hjälper till både med kvalitetskontroller med utförliga protokoll och även att utarbeta rutiner för kvalitetsuppföljning som sedan er egen personal kan göra.

Vi hjälper Dig som handlar upp städtjänster med:

  • Behovsanalys                                              (Tjänsten erbjuds gratis)
  • Kravspecifikation                                         (Tjänsten erbjuds gratis)
  • Professionellt anbudsunderlag       (Tjänsten erbjuds gratis)
  • Urval av anbudsgivare                  (Tjänsten erbjuds gratis)
  • Utvärdering av offerter                              (Tjänsten erbjuds gratis)
  • Avtalsskrivning
  • Rutiner för kvalitetssäkring
  • Kvaliteskontroller
  • Stöd vid tvist med entreprenör

Fusk inom städbranschen

Från Cleannet av Marianne Ovesen

https://www.cleannet.se/article/view/632110/hon_har_blicken_pa_skurkarna?ref=newsletter&utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_campaign=daily

Även de anställda, eller före detta anställda, vet om företaget de jobbar för är oschysst.– Människor får lön i kontanter, eller bara betalt för tre timmars arbete istället för de kanske tolv timmar som de jobbat. Har man det så, eller har haft det så, ska man tala om det för oss.

– Syftet med skumma företag är ju att gömma pengar för att stoppa i egna fickor och betala svarta löner.

Gesa Markusson jobbade med att hitta oseriösa företag redan under sina många år som ombudsman i Fastighetsanställdas förbund. Hon har erfarenhet av att lyckas och exemplifierar med ett företag som hade kontrakt med 24 myndigheter i Stockholm. Kontrakt de vunnit på lägsta anbud.

– Vi kollade nyckeltal och kostnader för underentreprenörer och allt såg ganska okej ut, ändå kände vi att något var fel.

Genom att jämföra företagets synliga inkomster med antalet uppdrag, blev slutligen bedrägeriet tydligt.

– Företagets ägare fick fängelse. Vi gnetar och gnetar tills vi lyckas. Men vi behöver få tips från alla er som jobbar i branschen, uppmanade Gesa Markusson.

Nu hoppas hon att fler av branschens parter ska gå med i Fair Play Städ.

Vår kommentar

Undvik att riskera att få ett oseriöst städbolag genom att utnyttja våra konsulttjänster.
Vi ser till att ni inte får ett fuskbolag genom att bara rekommendera företag vi känner och vet är seriösa att lämna anbud på städningen i Era kontor eller fastigheter.