Fusk inom städbranschen

Från Cleannet av Marianne Ovesen

https://www.cleannet.se/article/view/632110/hon_har_blicken_pa_skurkarna?ref=newsletter&utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_campaign=daily

Även de anställda, eller före detta anställda, vet om företaget de jobbar för är oschysst.– Människor får lön i kontanter, eller bara betalt för tre timmars arbete istället för de kanske tolv timmar som de jobbat. Har man det så, eller har haft det så, ska man tala om det för oss.

– Syftet med skumma företag är ju att gömma pengar för att stoppa i egna fickor och betala svarta löner.

Gesa Markusson jobbade med att hitta oseriösa företag redan under sina många år som ombudsman i Fastighetsanställdas förbund. Hon har erfarenhet av att lyckas och exemplifierar med ett företag som hade kontrakt med 24 myndigheter i Stockholm. Kontrakt de vunnit på lägsta anbud.

– Vi kollade nyckeltal och kostnader för underentreprenörer och allt såg ganska okej ut, ändå kände vi att något var fel.

Genom att jämföra företagets synliga inkomster med antalet uppdrag, blev slutligen bedrägeriet tydligt.

– Företagets ägare fick fängelse. Vi gnetar och gnetar tills vi lyckas. Men vi behöver få tips från alla er som jobbar i branschen, uppmanade Gesa Markusson.

Nu hoppas hon att fler av branschens parter ska gå med i Fair Play Städ.

Vår kommentar

Undvik att riskera att få ett oseriöst städbolag genom att utnyttja våra konsulttjänster.
Vi ser till att ni inte får ett fuskbolag genom att bara rekommendera företag vi känner och vet är seriösa att lämna anbud på städningen i Era kontor eller fastigheter.

 

Nu är vi operativa

Ett exempel ur verkligheten

I November 2016 blev vi anlitade av en större fastighetsägare i Stockholm att upphandla och kvalitetssäkra de periodiska storstädningsarbetena i fastighetsägarens fastigheter runt om i Stockholmsområdet.
Detta inbegrep storstädning två gånger per år i trapphus, tvättstugor, P-garage mm.

Vi utformade mycket detaljerade kravspecifikationer över HUR och NÄR dessa arbeten skulle utföras.

Detta uppdrag tilldelades 4 entreprenörer som fick ett eller två områden att ansvara för var.
Vi kan nu summera dessa aktiviteter för 2018 och kan konstatera att resultatet är nedslående.
Eftersom entreprenörerna har rapporteringsplikt efter avslutade arbeten har vi genomfört noggranna kontroller av utförda arbetsmoment och funnit att i vissa fall har mindre än hälften av uppgifterna utförts eller, utförts med tydligt bristande kvalité.

Det är alltså tydligt att man slarvar antingen när det gäller att utbilda sin personal eller  i tydlig arbetsledning. I värsta fall kan man spekulera i att det beror på erfarenheten att uppdragsgivarna sällan har resurser, tid eller kompetens att avgöra kvalitetsnivån på utfört arbete. Och att man ökar sin lönsamhet genom att helt enkelt fuska eftersom ingen i alla fall kommer att märka nåt.

SLUTSATS

Som upphandlare av städtjänster är det hög sannolikhet för att Du kommer att bli lurad.

Genom att anlita våra tjänster från att göra upphandlingen på rätt sätt till att kvalitetssäkra leveransen av köpta tjänster, kommer sannolikheten att Ni får det Ni betalar för, att öka avsevärt.

Kontakta oss redan idag för en förutsättningslös dialog kring Era behov och önskemål

Mobil: 070-773 44 57
Mail:   svenolof.@trimpulse.se

 

Konsultjänster inom städsektorn

Stocksund december 2017

Jag heter Sven-Olof Älmedal och har arbetat med lokalvård sedan 1975. Jag har drivit eget bolag sedan 1984, Pro miljö service AB, som från januari 2018 går ihop med Olsson Städ och Konsult AB med kontor i Huddinge. Vi blir ett bolag med ca 45 anställda och en omsättning på ca 21 miljoner om året.
(Läs mer på den här webbsidan under om)

Så tveka inte, RING eller maila redan idag och boka ett förutsättningslöst möte så berättar jag mer…

Mobil: 070-773 44 57
Mail:   svenolof.@trimpulse.se